Útvonalterv  | A WEBSHOPUNK MINDIG NYITVA VAN!   További információk >>>

Hasznos tartalmak

Nappal és Éjjel: Éjjellátó Céltávcső vs. Előtét – Melyiket válasszam?

A modern vadászat egyik legizgalmasabb fejleménye az éjjellátó eszközök használatának elérhetővé válása, nem csak technológia szempontjából. Ahogy megérkeznek az innovációban előttünk járó országok tapasztalatai, a kezdeti tiltás és gyanakvás után most már itthon is legálissá vált (2023. 11. 01.) az éjjellátó és hőkamerás eszközök használata akár céltávcsőként is. Immár kinyílt az éjszaka a hazai vadászok előtt.

A modern vadászat egyik legizgalmasabb fejleménye az éjjellátó eszközök használatának elérhetővé válása, nem csak technológia szempontjából. Ahogy megérkeznek az innovációban előttünk járó országok tapasztalatai, a kezdeti tiltás és gyanakvás után most már itthon is legálissá vált (2023. 11. 01.) az éjjellátó és hőkamerás eszközök használata akár céltávcsőként is. Immár kinyílt az éjszaka a hazai vadászok előtt. 

Ezzel pedig megérkezett az eddig nem létező dilemma: Hogyan válasszunk az elérhető kütyük közül? 

Éjjellátó céltávcső, vagy pedig nappali céltávcső, éjjellátó előtéttel? 

Legyen most ez az első kérdésünk, és ismerkedjünk meg az éjjellátó eszközökkel, a választási szempontokkal, beleértve az extra funkciókat is, hogy közelebb kerüljünk a megfelelő technológia kiválasztásához!

Az Éjjellátó Céltávcsövek Áttekintése

Az éjjellátó céltávcsövek lehetővé teszik a vadászok számára, hogy az éjszakai körülmények között is tisztán láthassanak, méghozzá a környezeti fényt (akár a holdfényt, akár mesterséges fényforrásokat) és az infravörös sugárzást használják fel a képalkotáshoz, ami lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy sötétben is világosan lásson. 

Ahogy haladnak az évek, és érkeznek az újítások, az éjjellátó céltávcsövek egyre kisebbek, könnyebbek és hatékonyabbak lettek, számos modell pedig extra funkciókkal is rendelkezik. Ilyen pl. például az optikai zoom lehetőségeit megtoldó digitális zoom, videó rögzítés és Wi-Fi kapcsolat, amelyek azt is lehetővé teszik, hogy a vadászat élményét filmen vagy képen rögzítsük, akár a lövés pillanatát újranézzük, kiértékeljük, és barátainkkal is megosszuk.

Az éjjellátó céltávcsövek jó, ha föl vannak szerelve egy hatékony infravörös fényvetővel is, amely szemnek láthatatlan módon megvilágítja az előttünk levő célpontot, ezzel segítve az éjjellátó használatát.

Az Éjjellátó Előtétek Áttekintése

Az éjjellátó előtétek olyan kiegészítő eszközök, amelyek lehetővé teszik a vadászok számára, hogy meglévő nappali céltávcsövüket éjszakai használatra alakítsák át. Ezek az előtétek elvileg könnyen telepíthetők és ideálisnak tűnnek azok számára, akik rugalmas megoldást keresnek a nappal és éjszaka közötti váltáshoz anélkül, hogy külön eszközt kellene vásárolniuk. Elvileg. Azért az olvasó belül már biztosan érzi, hogy ennyi jó dolog nem lehetséges bizonyos kompromisszumok nélkül. Ezek a kompromisszumok: Képminőség, főleg nagyításnál, csatlakoztatás, kompatibilitás kérdése, és persze a megnövekedett tömeg a céltávcsövön, a fegyveren.

Kiknek ajánljuk az éjjellátó céltávcsövet vagy az előtétet

A fő kérdésünk ez? Milyen körülmények között szeretnénk vadászni?

Kompromisszummal ugyanis az éjjellátó céltávcső esetében is találkozunk ám. Ezeket az eszközöket ugyanis éjszakai körülményekre tervezték. Az éjszaka kevés fényét és a láthatatlan sugarakat gyűjti be. Persze, nappali üzemmódban is működik, ám mindig kérdés az, hogy nappal mennyire elfogadható a képminősége, mennyire tud alkalmazkodni a napvilághoz, az élesebb fényekhez. A nappali céltávcsövek épp arra készültek, hogy nappal tökéletes képet adjanak. Az éjjellátó itt kompromisszumot jelent, bár az újabb kiadások egyre jobb és jobb nappali képalkotással igyekeznek előrukkolni, tehát tudunk nappali fényhez is elfogadható eszközt találni, nyilván ennek megfelelő árazásban.

Ha tehát nappal érkezünk, és maradunk éjszakára is, az éjjellátó céltávcső érthető választás.

Ha viszont inkább nappal vadászunk, esetleg hajnalban kezdünk, vagy maradunk egészen sötétedésig, megfelelő kompromisszumot jelent, ha egy előtéttel ki tudjuk tolni a határainkat. Ezek az előtétek is egyre okosabbak, egyre jobb képet adnak, és egy kis mértékig együtt tudnak működni a céltávcső nagyításával, ha nem is tökéletes képminőségben.

Fontos Választási Szempontok

A képminőség

Alapvető fontosságú, hiszen ez határozza meg, milyen tisztán látjuk a célpontot sötétedés utáni körülmények között. 

A nagyítás 

Szintén fontos tényező, amely befolyásolja, milyen messziről és milyen biztonsággal vagyunk képesek azonosítani objektumokat. Itt fontos egy kicsit bővebben kifejtenünk, hogy a céltávcsöveknek van saját optikai- és esetleg digitális nagyításuk. Az előtétek azonban nem távcsövek. A nappali céltávcső nagyításával tudnak kis mértékben összedolgozni. Itt azonban figyelnünk kell a gyártó által adott paraméterekre, hogy milyen nagyítás mellett adnak használható képet. Használhatót – mondom ismételten – mert a nagyítás növekedésével tapasztalni fogunk minőségromlást.

Az extra funkciók

mint a Wi-Fi kapcsolat, képrögzítés lehetővé teszik a képek és videók valós idejű vagy utólagos megosztását és tárolását, megőrizhetjük az emlékeket, fejleszthetjük a technikánkat.

Az akkumulátor élettartama 

Nem akarok ünneprontó lenni, de ezek az eszközök árammal működnek, akkumulátoruk van, és le is tudnak merülni. Szóval nézzünk utána, mennyi ideig használható az eszköz terepen történő hosszabb vadászatok során. 

Hogyan Válasszunk?

A megfelelő éjjellátó eszköz kiválasztásakor fontos figyelembe venni a személyes szükségleteket és minden esetben tájékozódjunk arról is, az adott területen milyen szabályok vannak érvényben. Tartsuk be a vadászati törvényeket és a helyi szabályokat is! 

Határozzuk meg, milyen típusú vadászatra fogjuk használni az eszközt, és milyen funkciókra van szükségünk. Kössük meg a szükséges kompromisszumokat!

Keressünk megbízható márkákat, jó szervízhálózattal, hogy bármilyen meghibásodás esetén gyorsan orvosolni lehessen a bajt. Hiába a sok év garancia, ha Magyarországon hírből sem hallottak még az adott márka szervízéről. 

A kompatibilitás – különösen az előtétek esetén – izgalmas kérdés, amit semmiképp sem szabad figyelmetlenül kezelnünk. 

Ezen a ponton majdnem kötelezően ajánljuk igénybe venni a boltunk szaktanácsadását. Munkatársaink hozzáértéssel és készségesen fognak segíteni megtalálni és használatba venni a megfelelő eszközt és kiegészítőit. 

 

Éjjellátó céltávcső kínálatot itt tudja megtekinteni: https://www.m3vadaszbolt.hu/spl/941487/Ejjellato-celtavcso

Hőkamera céltávcső kínálatot itt tudja megtekinteni: https://www.m3vadaszbolt.hu/spl/377458/Hokamera-celtavcso