Útvonalterv  | A WEBSHOPUNK MINDIG NYITVA VAN!   További információk >>>

Hasznos tartalmak

A Sötétség Mesterei: Miért válasszunk hőkamerát az éjjellátóval szemben?

Most, hogy már Magyarországon is megnyílt a lehetőség a fejlett digitális optikai eszközök használatára – természetesen a helyi szabályozásról mindenkinek kötelessége tájékozódni továbbra is – lehet, hogy a boltok kínálata zavarba is ejti az embert. Éjjellátók és hőkamerák az épp csak hatszámjegyű összegtől egészen a súlyos milliókig sokféle áron kaphatók. Szeretnénk ezzel a cikkel is a megértést segíteni. 

Nem mindig indokolt a legdrágábbat vásárolni, és nem feltétlenül célravezető a legolcsóbbat választani sem. A legfontosabb, és talán közhelyesen egyszerű kérdés ez: Mire van szükségünk? Mi indokolt azon a területen, abban az időszakban, amikor, ahol vadászni szoktunk?

A mai kérdésünk pedig ez: mi a különbség az éjjellátók és a hőkamerák között? Mikor indokolt hőkamerát használni, és miért is indokolt egy éjjellátó árának akár a többszörösét kifizetni egy ilyen eszközért?

Miért válasszunk hőkamerát?

A hőkamera alapvető előnye, hogy a teljes sötétségben is képes a tárgyak hőkibocsátását érzékelni, lehetővé téve ezzel a vadászok számára, hogy egy hőfolt formájában világosan lássák a prédájukat, még a legnehezebb körülmények között is, a kijelzőn.

Az éjjellátók ezzel szemben csupán a meglévő környezeti fény visszaverődését észlelik, azaz létező fénnyel (hold, csillagok, infravörös sugarak, esetleg fényvetők fénye) dolgoznak.

Szedjük gyorsan ujjhegyre, mit is jelent mindez:

1, A hőkamera a teljes sötétség mestere

Amíg az éjjellátó eszközök hatékonysága korlátozódik a környezeti fény jelenlétére, addig a hőkamera nem ismer akadályt a teljes sötétségben sem.

2, Meglátni a rejtőzködőt

A hőkamera másik kiemelkedő előnye, hogy képes átlátni akadályokon, mint például a bozót vagy a leveles ágak, esetleg magas fű. Mivel a hőérzékelésen alapul, a vadakat könnyedén észrevehetjük, még akkor is, ha azok rejtőzködnek előlünk.

3, Időjárásálló technológia

A változatos időjárási viszonyok – köd, eső, hó – gyakran megnehezítik a vadászatot. Az éjjellátók használatát mindenesetre komolyan akadályozzák, vagy épp teljesen meglövik. A hőkamerák ebben az esetben is előnyt jelentenek, mivel képességüket nem befolyásolják az ilyen körülmények. A vadászat folytatódhat.

4, Célazonosítás és biztonság

S ahogy azt el szoktuk mondani, a célunk nem csupán az eredményes vadászat, hanem még inkább, hogy mindenki biztonságban térjen haza a szeretteihez. A hőkamera abban is segít, hogy a vadászok pontosabban tudják azonosítani célpontjaikat, jobb helyzetfelismerést tesz lehetővé, akár csapnivaló látási viszonyok mellett is, csökkentve a vadászbalesetek kockázatát.

Kinek ajánlott a hőkamera?

Bár a hőkamera ára jellemzően jóval magasabb, mint az éjjellátó társaié, bizonyos helyzetekben ez nagyon is indokolt befektetés. Különösen azoknak ajánlott, akik:

  • Professzionális vadászatot folytatnak, és valóban a legjobb eszközökre van szükségük. Hiszen nekik a hetekig tartó esős vagy ködös idő esetén sem opció, hogy hanyagolják a munkájukat. 
  • Nagy területeken végeznek vadgazdálkodást vagy kártevő-ellenőrzést, ahol a hatékonyság és a gyors célértékelés elengedhetetlen.
  • Akik jellemzően extrém körülmények között is szeretnek vadászni, még ha ez csupán szenvedélyük is, és nem professzionális vadászok.
  • A biztonságot prioritásként kezelik, különösen olyan vadászterületeken, ahol a lőtávolság és a pontos célazonosítás kritikus lehet.

A hőkamera választásának szempontjai

A hőkamerák piaca is zavarba ejtően széles választékot mutat. Mi az, amire érdemes figyelni a leírásokban, paraméterekben? A következő szempontok segíthetnek a döntésben:

  • Felbontás és érzékelő minősége: A kép minősége kulcsfontosságú, különösen az apró részletek észlelésében. Magasabb felbontású és érzékenyebb érzékelővel rendelkező modellek jobb képminőséget biztosítanak.
  • Látótávolság: Fontos, hogy a kamera látótávolsága megfeleljen a vadászterület méretéhez. Nagyobb területeken, mezőn, nyílt terepeken nagyobb látótávolságú kamera ajánlott, mint a hegy-völgyes erdőben, bozótosban. Az előbbiek esetén ugyanis a vadat messzebbről láthatjuk meg, ő is hamarabb érzékel minket. 
  • Akkumulátor élettartam: Hosszú vadászatok során elengedhetetlen egy megbízható akkumulátor, amely képes egész éjszaka kitaratni. Az is nagy előny, ha az eszközhöz cserélhető tartalékakkumulátor is beszerezhető.
  • Ergonómia és kezelhetőség: A könnyű és kényelmes használat szintén fontos tényező, különösen hosszabb használat esetén. Keresőtávcsövek kialakítása is fontos lehet a könnyű használhatóság érdekében, és természetesen érdemes olyan modellt választani, amely intuitív kezelőfelülettel rendelkezik.
  • Extra digitális lehetőségek: felvétel rögzítése, megosztása és más hasonló extrák ma már a legtöbb készüléknél elérhetők.

Hőkamera: Egy hosszú távú befektetés

Tudom, hogy az ember kétszer is meggondolja, befektessen-e egy ilyen fejlett készülékbe, és a fenti szempontok alapján talán vannak olyanok, akik máris látják, indokolt-e egyáltalán számukra meglépni ezt a vásárlást. 

Azonban mindenképp hangsúlyozni szeretnénk, hogy itt hosszútávú befektetésről beszélünk. Nem két használat után eldobható kütyüket ajánlunk, hanem megbízható gyártók sokéves és érvényesíthető (!!!) garanciával ellátott termékeit. Ha gondosan megfigyeljük, a legjobb gyártók (InfiRay, Hikmicro, Pulsar) hőkamerái olyan masszív, strapabíró kivitelben készülnek, ami a vadászkalandokhoz kapcsolódó strapát nem fogja megsínyleni. Azt nem kell mondanom, hogy vigyázzunk rájuk, de az indokolt igénybevételt ezek a készülékek kibírják.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hőkamerát?

Néhány tipp a megfelelő eszköz  kiválasztásához:

  • Kutasson alaposan: Ismerje meg a különböző márkák és modellek jellemzőit. A termékleírásokon is lépjünk túl az információgyűjtésben, ha csak lehetséges! Már magyar nyelvű videók és blogcikkek is elérhetők a megjelenő fontosabb modellekkel kapcsolatban, de nagy előny, ha valaki az angollal is meg tud birkózni.
  • Vegye figyelembe a használati körülményeket: Milyen gyakran és milyen típusú vadászatokra kívánja használni?
  • Olvasgasson felhasználói véleményeket: A többi vadász tapasztalata értékes információkat nyújthat.

Talán a legfontosabb tanács:

Kérjen szakértői segítséget: Az M3 Vadászboltban mindenképp azt ajánljuk, hogy akár az online leadott rendelés után is kérjék ki szakértő kollégáink véleményét, akár személyesen, az üzletünkben. Mivel komoly döntésről van szó, a legnagyobb örömmel fog bármelyikünk tanácsot adni, kérdésekre válaszolni, akár módosítani a rendelést, hogy valóban a legmegfelelőbb, leginkább indokolt darab díszítse a vásárlónk eszköztárát.

Ezen a linken találjuk a legmegbízhatóbb hőkamera keresőket:

https://www.m3vadaszbolt.hu/spl/904739/Hokamera-kereso?filter=569702:Hikmicro|InfiRay|IRay|Pulsar&infinite_page=3

 

Ezen a linken pedig a hőkamera céltávcsöveket:

https://www.m3vadaszbolt.hu/spl/377458/Hokamera-celtavcso?filter=569702:Hikmicro|InfiRay|Pulsar&infinite_page=2