Útvonalterv  | A WEBSHOPUNK MINDIG NYITVA VAN!   További információk >>>

Hasznos tartalmak

Fegyver karbantartás, tisztítószerek, eszközök.

A vadászat, mint minden szabadidős tevékenység szenvedély, megfelelő és persze speciális felszerelést igényel. Ahogy egy festőművész gondosan ápolja ecseteit, úgy a vadásznak is elengedhetetlenül fontos, hogy a fegyvereit optimális állapotban tartsa. 

A karbantartás nem csupán a felszerelés élettartamának meghosszabbítása miatt szükséges, de a biztonságos és sikeres vadászatok alapvető feltétele is. A felszerelés megfelelő karbantartásában is jó, ha évről évre gyarapítjuk a tudásunkat, és tapasztalatunkat.

Ez az időszak Magyarországon, nem feltétlenül kényszerpihenőt jelent, inkább egy új szezonra való felkészülés lehetőségét teremti meg. A február kiválóan alkalmas arra, hogy a vadászok időt szenteljenek felszerelésük átvizsgálására, karbantartására és szükség esetén javítására, belövésre. Amivel egyelőre nem boldogulunk, vagy ami valóban túlmutat az otthoni karbantartás keretein, azzal pedig forduljunk képzett fegyvermesterhez. 

Ebben a cikkben hadd adjunk gyors összefoglaló útmutatást az alapoktól kezdve, hogy mire is érdemes odafigyelnünk ilyenkor eszközeinkkel kapcsolatban.

A Felszerelés áttekintése: leggyakoribb vadászfegyverek, eszközök és karbantartásuk

Golyós és sörétes puska

  • Tisztítás: Az elsődleges karbantartási feladat a cső belsejének tisztítása, hogy eltávolítsuk a lövések miatt keletkezett réz és ólom lerakódásokat és kormot. Használjunk erre kaliber specifikus puska tisztító készletet, amely tartalmazza a megfelelő méretű tisztítókeféket és tisztító pálcát. Tisztításkor alapszabály, hogy a szennyeződést mindíg a lövés irányába toljuk ki, ne a belső szerkezet felé. A cső belső felületét nedvesítsük be oldószeres tisztítószerrel, majd a behatási idő után húzzuk át a legkeményebb kefét többször, hogy eltávolítsuk a lerakódásokat. Vigyázzunk, mert az agresszív oldószer megmarhatja a látható felületeket.  Ezután a puhább kefével, majd végül a téphető szalaggal húzzuk ki a csövet tisztára. A befejezés a vékony olajozás, amit kívül és belül is végezzünk el. Figyelem, a túl sok olaj a cső belsejében az első lövésnél probléma lehet, ezért jó, ha vadászat előtt szárazra húzzuk ki a csövet
  • Karbantartás: Ellenőrizzük az elsütő szerkezetet és a biztosítót, azok megfelelő működését. 

Optikai eszközök

  • Szerelékek tisztítása, karbantartása: Különösen az oldható szerelékek esetén kell nagy gondot fordítanunk az illesztésbe került esetleges szennyeződésekre. Tisztítsuk puha ecsettel, levegővel, és finoman olajozzuk meg az illeszkedésnél! A rögzítő csavarokat moderáltan húzzuk meg, nagyon vigyázzunk, nehogy megtépjük őket, vagy más módon sérülést okozzunk az eszközön.
  • A lencsék tisztítása: A rárakódott szennyeződés, foltok hosszú távon akár jóvátehetetlenül is roncsolhatják a lencsét. Erre alkalmas tisztítóeszközöket és folyadékot használjunk.

 

Tisztítás és ápolás: A vadászfegyverek megfelelő kezelésének menete

Alapvető Eszközök és Anyagok

Mielőtt belekezdenénk a tisztításba, győződjünk meg arról, hogy rendelkezésre állnak a következő eszközök és anyagok:

  • Tisztító kefék és pálcák a megfelelő anyaggal (réz, sörte/műanyag és filc) és kaliberben
  • Tisztító oldatok és olajok a rozsda megelőzésére és az alkatrészek kenésére. Fontos, hogy speciális fegyverolajat használjunk, és semmi esetre sem más anyagot, amely begyűjti a port, és ezzel további károkat, kopást okoz.
  • Puha rongyok és törlőkendők, a fegyver külső tisztításához
  • Védőkesztyű a kezek védelme és a tisztítószerekkel való biztonságos bánásmód érdekében

Tisztítási Folyamat

  1. Fegyver biztosítása: Minden tisztítás előtt győződjünk meg arról, hogy a fegyver töltetlenségéről, és biztonságos körülményekről.
  2. Szétszerelés: Szedjük szét a fegyvert a gyártó utasításainak megfelelően, hogy hozzáférjünk a tisztítandó részekhez.
  3. Cső tisztítása:
    • Használjunk speciálisan erre a célra tervezett tisztítókészletet, pálcát és kefét a cső belsejében lévő lerakódások eltávolításához. Használjunk bronz- vagy rézkeféket, majd utána a műanyag keféket, végül fejezzük be filccel!
    • A tisztító oldattal átitatott törlőkendővel oldjuk fel a maradványokat, majd száraz törlőkendővel töröljük át.
    • Végül alkalmazzunk egy vékony olajréteget a rozsdásodás ellen.
  1. Mechanikus részek tisztítása:
    • Tisztítsuk meg az elsütő mechanizmust, biztonsági zárat és egyéb mozgó alkatrészeket. Legyünk óvatosak, hogy ne hagyjunk túl sok olajat ezeken a részeken.
  1. Gyors külső tisztítás:
    • Töröljük át a fegyver külső fa felületeit is a megfelelő szerekkel.
    • Alkalmazzunk vékony védőolajréteget a fegyver külső fémfelületeire.

Ápolási Tippek, amiket jó, ha év közben is szem előtt tartunk

  • Tárolás: Tároljuk a fegyvert száraz, hűvös helyen, távol a közvetlen napfénytől és nedvességtől. Használhatunk szilikagél csomagokat a páratartalom csökkentésére. 
  • Védőolaj: A rozsdásodás megelőzése érdekében rendszeresen alkalmazzunk vékony olajréteget a fegyver fémfelületeire.

 

A fent leírt lépések követése biztosítja, hogy vadászfegyverünk hosszú távon megbízható és jó állapotban maradjon. Az alapos és rendszeres tisztítás, valamint az ápolás hozzájárul a fegyver élettartamának meghosszabbításához és a vadászati élmény javításához.

Ezek a karbantartási munkálatok jórészt otthon is elvégezhetők, persze kezdő vadászok számára időbe telik, amíg beletanulnak. Vannak azonban olyan javítási munkák, amihez jobban tesszük, ha nem kezünk hozzá otthon, hanem inkább képzett fegyvermesterhez fordulunk. Ezek rendbetételére is alkalmas ez a mostani időszak.

 

Szakember által végzendő karbantartási munkálatok:

Komplex Javítások

  • Komolyabb mechanikai problémák: Amennyiben a fegyver nem működik megfelelően, vagy bármilyen mechanikai hiba merül fel, szakemberhez kell fordulni.
  • Részegységek cseréje: A kopott vagy meghibásodott alkatrészek cseréje, különösen ha olyan dolgokról van szó, amelyek a fegyver biztonságos működését befolyásolják.

Mindenképp szakemberre lesz szükségünk:

  • Műszaki vizsga: Bár Magyarországon a vadászfegyverekre már nincs kötelező időszakos műszaki vizsga, azonban ha a műszaki vizsgát el kell végezni, jó ha egy képzett fegyvermester segít intézni.

Záró gondolatok

A fentiekben csupán gyorsan áttekintettem az ilyenkor, szezonzárás után aktuálissá váló karbantartási munkálatokat. Szívem szerint azonban azt ajánlom, különösen kezdő vadászok számára, hogy hozzák el a fegyverüket a boltba, ahol a munkatársak a pontos típusát látva meg tudják mutatni, mi a teendő, ajánlanak megfelelő felszerelést, fegyverolajat a tisztításhoz, és esetleg ha együtt észreveszünk valamilyen komolyabb problémát, kiváló fegyvermesterünk is van, akihez továbbítani tudjuk javításra, ha szükséges, műszaki vizsgálatra is.

Jó ha fejlődünk, ügyesedünk, de sokkal könnyebb és biztonságosabb, ha nem egyedül, és a magunk kárán tesszük mindezt, hanem együtt, tapasztalt szakemberekkel és megfelelő felszereléssel.

A karbantartási termékeket itt tudja megvásárolni:  
https://www.m3vadaszbolt.hu/Fegyver-apolas