Útvonalterv  | A WEBSHOPUNK MINDIG NYITVA VAN!   További információk >>>

Hasznos tartalmak

Vadászati Hangtompítók: Minden, Amit Tudni Kell a „csendes” lövésről

Vadászati Hangtompítók: Minden, Amit Tudni Kell a „csendes” lövésről

Az utóbbi években, vadászatban megjelenő technikai újdonságok vegyes érzelmeket hoztak a felszínre. A vadászat ebben különbözik más szabadidős tevékenységektől. Vajon kit háborítana fel, ha a bélyeggyűjtők erősebb nagyítót, vagy precízebb csipeszt kezdenek használni? A vadászatban azonban sok technikai újdonság szembe találja magát a hagyományokon túl az etikai kérdésekkel, a nem-vadász társadalom rosszallásán át egészen a vadásztársakig.

Nagyon sokan csak a vadorzás, a “könnyű vadászat” új lehetőségeit láthatják mindezekben. Pedig a technikai újdonságoknak nem csupán nehéz az útját állni, de nem is feltétlenül indokolt.

 

A hangtompítók használatával kapcsolatban is pontosan ezt az ellentmondásosságot érzem.

A hangtompítók használata az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, ám a közelmúltig Magyarországon nem volt legálisan alkalmazható. Vannak azonban országok, ahol nem csupán szabadon felszerelhető, de egyenesen kötelező is a használatuk. Miért? Lássuk!

Miért fontosak a hangtompítók a vadászatban?

A hangtompítók elsődleges célja a lövésből származó zaj csökkentése.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A hozzá nem értők számára azt, hogy a vadászok észrevétlenül tudnak elejteni vadakat, a gyanútlan állatoknak nincs esélyük menekülni… és hasonlók. A vadászattól idegenkedő társadalom számára a hangtompítók a James Bond -féle filmekből lehetnek ismerősek.
Egy puskalövés hangereje 130-160 vagy még több dB (magyarul decibel) is lehet, amiből a hangtompítók, amiket vadászpuskákhoz használhatunk, le tudnak tompítani (az angol „scilencer” szó megtévesztő, szó sincs csendről) nagyjából 20-35 dB-t. Azaz a lövés még mindig a fájdalmas zaj mértéke körül mozog. A hangtompítóval típustól és kalibertől függően, talán sikerül a zajt az egészségtelenül hangos szint alá vinni. Hosszabb távon még mindig jelenthet a vadász számára némi halláskárosodást, de mégsem fog olyan hamar megsüketülni, mintha 160-170 dB hangerővel lőne a saját füle mellett. (A „putty-putty” lövéshangok pedig a filmipar találmányai, természetesen. Egy pisztoly dörrenését sem tudja teljesen elnémítani csupán egy hangtompító.)

Gondoljunk most a környezetünkre, az állatokra is! Egy hangtompítós puska lövését nem hallják a vadállatok? Dehogynem! A közelben levők ugyanúgy megugranak, menekülnek, mint ha hangtompító nélkül lőttünk volna. Ezzel szemben a távolabb lévő állatok nincsenek megzavarva, a puska lövés tompább, gyengébb zaja kevésbé zavarja mindennapi tevékenységüket.

Jobb élmény mindenkinek

Ezen a ponton kétségtelen előny az is, hogy esélyünk van tovább folytatni a vadászatot, esetleg egy elhibázott lövés után, hamarabb találunk új lehetőséget a korrigálásra. A vadászat szabályait betartva ez kifejezetten az eredményességünket segíti.

Amikor azonban a környezetünkről beszélünk, nem csak az erdőről van szó, hanem a közeli lakott területekről is. Talán ez is egy fontos oka annak, hogy bizonyos országokban kötelező a hangtompítók használata. A vadászok iránti ellenszenvet nem segít eloszlatni, ha a közeli erdőből durrogtatás hangzik.

Meg kell még említeni, hogy a hangtompítók használata jelentősen csökkenti a visszarúgás erejét. Ezzel nagyban kíméli a lövész vállát és jó hatással van a stabilitásra, könnyebb újra megtalálni a célpontot a puskával. Itt szeretném leszögezni, hogy a megfelelő kaliberű tompító soha nem rontja a lőképet, sőt egyes esetekben még javulást is tapasztaltunk.

A felsorolt okok miatt szinte biztos, hogy a használata egyre elterjedtebb lesz a jövőben. Én úgy látom, nem kell félnünk attól, hogy rossz hatással lenne a vadászat élményére, vagy etikájára. Sőt, amint látjuk, használata segít megőrízni a vadászok egészségét.

pastedGraphic.png

Hogyan válasszunk hangtompítót?

Kompatibilitás

Vásárlásnál először mindenképpen kérjen tanácsot az üzletünkben!

Fontos, hogy a hangtompító űrmérete kompatibilis legyen a fegyver kaliberével. Balesetveszélyes az is, ha a puskacső végén lévő menet nem szabályosan van kialakítva vagy nem a megfelelő méretű.
Nagyon praktikus megoldás a gyors fel-le szereléshez az A-tec és az ERA® gyorsoldású menet átalakítója. Ezt ráragasztva a gyári menetre sokkal könnyebb a tompító használata. A „sufnituningnak” itt nincs helye, mindíg szakértő fegyvermesterrel vagy szakeladóval végeztesse el a felmerűlő szereléseket.

Az A-Tec vagy az ERA® kínálatában található termékeken jól jelölik a kalibereket és menetek méretét, így a szakemberrel együtt könnyedén kiválasztható a megfelelő modell.

Teljesítmény
A zajcsökkentés mértéke fontos szempont. A hangtompítók leírásában, paramétereiben megtalálhatjuk, hogy hány dB zajcsökkentést várhatunk tőle. Az A-Tec és az ERA® modelljei különböző szintű zajcsökkentést kínálnak, attól függően, milyen a méretük, belső felépítésük.

Súly és méret
Kezünkbe véve tapasztalhatjuk, hogy a jó minőségű hangtompítók kinézetük ellenére, nagyon könnyűek. A gyártás során nagy szilárdságú, ugyanakkor kis fajsúlyú ötvözeteket használtak fel. Ezért a kész termékek nem befolyásolják jelentősena fegyver egyensúlyát. A cső hosszát természetesen megnövelik, de ezt is kiküszöbölhetjük ha a csőre “félig ráhúzódó” típusok közül választunk. Az A-Tec és az ERA® modellek kiváló választás lehetnek, ha NEM szeretnénk jelentősen növelni a fegyver súlyát vagy a hosszát.

Tartósság és karbantartás
A használat alatt a hangtompítok külső része ütődhet, ami hangosabb koppanással esetleg sérüléssel járhat. Ezeket könnyen kiküszöbölhetjük, ha a hozzá méretben illő neoprén huzattal használjuk.
Nagyon fontos, hogy használat után az eszközt mindíg le kell venni a puskacsőről! A robbanáskor keletkező égéstermékek és a keletkező vízgőz korrodálják a puskacsövet kívül és belül is. Felállítva és külön a fegyvertől kiszárítva a tompító nem károsodik. A gyártó által meghatározott lövésszám után a terméket (ha lehet) szét kell szedni és kipucolni. Ha ez nem lehetséges, különleges tisztító folyadékba áztatva kell a karbantartást elvégezni.

Az A-Tec és az ERA® hangtompítókat ebből a szempontból is kiemelném a kínálatból. Kiváló minőségű anyagokból készülnek, így biztosítva a tartósságot és az ellenálló képességet a különböző körülmények között is. Szinte mindegyik könnyen szétszerelhető és jól tisztítható.

Ár

A hangtompítók ára változó; az A-Tec és az ERA® kínálatában található termékek ár-érték aránya kiemelkedően jó. Fontos, hogy (ahogy már fentebb is utaltunk rá -) olyan modellt válasszunk, amely megfelel a szükségleteinknek és a költségvetésünknek.

Jogszabályi keretek és biztonsági megfontolások

Magyarországon a 2023. november 1-én életbe lépett jogszabályi változások lehetővé tették a nem hivatásos vadászok számára is a hangtompítók használatát.
Azonban figyeljünk arra, hogy területenként eltérőek lehetnek a szabályozások. Más országokban továbbra is sok helyen tilos a használatunk. Ezért fontos, hogy tájékozódjunk a helyi előírásokról. A biztonság mindig elsődleges kell, hogy legyen, így a hangtompító használatakor (is) be kell tartani a fegyver biztonságos kezelésére vonatkozó (alapvető) szabályokat.
Az M3 Vadászbolt által kínált hangtompítók, (jó szívvel ajánljuk az A-Tec vagy az ERA® darabjait, de az Aimsport palettáját is) széles választéka lehetővé teszi, hogy minden vadász megtalálja a számára ideális modellt. Ahogy fentebb írtam, a kiválasztásban munkatársaink szaktanácsadással is segítenek.

A megfelelő hangtompító kiválasztása kulcs, hogy még sokáig, fülünk egészségét megőrizve élvezhessük a vadászat (és a zene) örömeit.

Az A-Tec kínálatáért kattintson ide!

Az ERA kínálatáért kattintson ide!